uk
У Вас 0 товар(ів) у кошику
Сума
0.00 грн.

Коліматорні приціли

Багато мисливців ставши щаслими власниками гладкоствольної рушниці, рано чи пізно починають замислюватися, як її можна тюнінгувати. Перша ідея - встановити оптику. Але мені здається, оптичний приціл на гладкоствольній рушниці не має сенсу, і ось чому. По-перше, стрільба з гладкоствольної рушниці зазвичай ведеться на невеликих відстанях (до 100-120 м кулею, і до 50 при стрільбі дробом). На таких дистанціях будь-яке збільшення буде зайвим. По-друге, найчастіше стріляють з дробовика навскидку, і ловити ціль, тим більше що швидко переміщається - дуже нелегко. Що робить приціл коліматора? Маючи спеціальну оптичну схему, коліматор дозволяє замінити цілик і мушку однією точкою. Більше не треба поєднувати три точки, різновіддалені від ока: ціль, мушка і цілик. Коли потрібен коліматор? Найбільш доцільно застосовувати приціл коліматора при стрільбі на невеликих дистанціях до 100 м, особливо якщо ціль швидко переміщається. Це полювання на птицю, загінні полювання, добір підранків і т.д. Чи може приціл коліматора замінити оптичний? Якщо коротко, то ні.
Швидше, приціл коліматора замінює відкриті прицільні пристосування. З усього сказаного видно, що оптимальне збільшення - це 1х. Крім того, вкрай бажано при стрільбі дивитися на ціль, що називається, в обидва. Не треба також забувати, що більшість прицілів досить великі за розміром і вагою. Отже, можна зробити висновок, що для установки на гладкоствольну рушницю найбільш придатними є компактні прилади невеликого розміру і ваги, що дають можливість стріляти з двома відкритими очима. До описаного формулювання дуже близько стоять колліматорні приціли. Купити коліматорний приціл в Україні доволі просто, вибір великий. Але як обрати той що найбільше буде підходити? Подивимось на них уважніше. Загальною рисою всіх коліматорів є відсутність фокусування (вона їм просто не потрібна) і можливість розташувати його на будь-якій відстані від ока стрільця. Коліматори можуть володіти змінними прицільними мітками, що полегшує прицілювання і введення поправок на відстань або випередження (в разі рухомої цілі). Перш за все коліматорні приціли можна розділити на закриті та відкриті.
Коліматори закритого типу Представляють собою трубку, схожу на оптичний приціл, відмінність полягає в тому, що коліматори закритого типу набагато легші і компактніші. Ще зовсім недавно можна було зустріти «глухі» прилади, заглянувши в які, ми з подивом виявляли, що взагалі нічого не видно, крім однієї точки, що світиться. Працював він у такий спосіб: підкидаючи рушницю, стрілок одним оком дивився в коліматор і бачив точку, іншим - на ціль. У голові стрілка зображення об'єднувалися, і при правильному наведенні точка проектувалася на ціль. Такі прилади досить швидко зникли з продажу, так як володіли величезним параллаксом і «вимикали» одне око стрілка, сильно обмежуючи огляд. На щастя, їм на зміну прийшли нормальні закриті коліматори. Коліматори закритого типу менше і легше оптичних прицілів, але все ж досить громіздкі. Але у них є одна перевага перед відкритими коліматорами: при однаковій ціні закритий приціл коліматора буде більш живучим і захищеним. Також великим плюсом є хороша видимість мітки при будь-якому освітленні, навіть в яскравий сонячний день.
Коліматори відкритого типу Невеликий прилад, на якому зображення прицільної марки проектується на невеликий екран або лінзу. Коліматори відкритого типу можуть бути як досить масивними, так і надкомпактними (буквально з сірникову коробку). Коліматори відкритого типу найбільш компактні, практично не зменшують огляд і, на мій погляд, більш естетичні, хоча, звичайно, на смак і колір ... До недоліків можна віднести меншу службову міцність (в основному через лінзи) і погіршення видимості марки при яскравому сонячному світлі.
Вельми цікавим варіантом коліматора відкритого типу є голографічний приціл. Його основна відмінність - повна відсутність паралакса, фокусування прицільної марки знаходиться в площині цілі, сама прицільна марка може бути будь-якою, в тому числі і тривимірною, зміна прицільної марки здійснюється за допомогою зміни голографічного екрану. Особливістю голографічного прицілу вважається те, що постріл може проводитися при суміщенні прицільної марки і цілі, при довільному положенні стрілка або зброї.
Як і оптичний приціл, будь-який коліматор після установки необхідно пристріляти, для чого вони обладнані барабанчиками введення поправок. Для більшості завдань, особливо на гладкоствольній зброї, досить поєднати лінію прицілювання з міткою коліматора за допомогою приладу холодної пристрілки. Для установки прицілу коліматора необхідно, щоб на зброї були присутні посадочні місця («ластівчин хвіст», weawer або ін.). Тут важливо зазначити, що вкрай бажано, щоб коліматор встановлювався на швидкоз'ємному кронштейні і щоб додаткові планки і відповідні частини кронштейна не загороджували прицільної планки рушниці. Як не крути, яким би компактним коліматор не був, він все одно сильно виступає за габарити зброї, тому він може бути збитий або пошкоджений при русі зі зброєю, залитий водою або заляпаний брудом при полюванні на водоплавну дичину. Ще одна слабка ланка в коліматорі - живлення. Більшість з них працюють на батарейках, що окрім всім відомих недоліків ще й дуже чутливі до низьких температур. Рекомендації по вибору коліматора Перш за все необхідно визначитися з типом коліматора. Для дробовиків та нарізних гвинтівок крупного калібру, на мій погляд, більше підійдуть закриті або відкриті голографічні коліматори. Для малокаліберних гвинтівок і гвинтівок калібру до 7.62х39 (і аналогів) більше підійдуть відкриті коліматори. Після вибору типу прицілу необхідно дізнатися, чи підійде кріплення коліматора до бази вашої рушниці. Справа в тому, що більшість закритих коліматорів і всі відкриті мають інтегровані кронштейни, і поміняти їх згодом буде практично неможливо. На вибраному вами коліматорі повинно бути регулювання яскравості прицільної мітки, і бажано, щоб вона була змінною. В хороших коліматорах буває від 5 до 9 різних міток. На нашому ринку з'явилося чимало коліматорних прицілів. Є дуже дешеві моделі, від 1000 грн., які можуть бути поставлені хіба що на іграшки або легку пневматику. При виборі прицілу слід пам'ятати, що приціл коліматора - це досить складний оптичний прилад. Крім того, при стрільбі він відчуває великі перевантаження, тому він не може бути дешевим. Наприкінці хотілося б згадати про коліматори китайського виробництва. При досить низькій ціні вони можуть володіти дуже вражаючими характеристиками. Часто «на око» їх важко відрізнити від продукції брендових виробників. На жаль, у них є один дуже неприємний недолік - непередбачувана якість. Практично всі вони добре переживають віддачу невеликих калібрів (.22Lr, 7,62х39, .223 та інші). Але далеко не всі здатні витримати віддачу гладкоствольної рушниці, особливо з патронами «магнум». Іноді вони просто гаснуть, але частіше починає зміщуватися прицільна марка, що призводить до нез'ясованих промахів. Такий стан речей змушує замислитися, чи варто економити на коліматорі і ризикувати довгоочікуваним полюванням.

Чотири Сезони

Зброя, набої та все для полювання. Великий асортимент товару від відомих виробників та найнижчі ціни за гарантовану якість! Акції та знижки для наших постійних клієнтів!

Контакти

  • Магазин "Чотири Cезони" та адміністрація
  • 050 376 70 79 | 032 242 24 34
  • lvivgun@gmail.com (пошта для клієнтів)
  • Україна, 79024. м. Львів, вул. Промислова, 53
  • Пн - Пт - 10:00-19:00 | Сб - 10:00-16:00 | Нд - Зачинено