uk
У Вас 0 товар(ів) у кошику
Сума
0.00 грн.

Полювання на території України

В Україні мисливство має давні традиції, що склалися історично. Завдяки тому, що в українських лісах та степах завжди водилося багато звірів, цей вид промислу завжди був дуже популярним. Здавна українці полювали на ссавців (оленів, зубрів), хижаків (вовків, ведмедів) та птахів (качок, гусей, фазанів). Тоді переслідувалося дві цілі: захист від хижаків своїх угідь та поповнення запасів їжі та сировини для промислу. Також відбувалося полювання на білок, куниць, лисиць задля отримання хутра. Через те, що неконтрольоване полювання може стати причиною винищення певних видів тварин, в Україні існують закони, які регулюють цей вид діяльності. Основні з цих законів це «Закон України про тваринний світ», «Закон України про мисливське господарство та полювання» та інші. В цих документах вказано, на яких тварин та птахів можна полювати, та в який час. Також кожного сезону вказуються ліміти на використання тварин. Сьогодні найбільшою популярністю користується полювання на качок, зайців та кабанів. Жителі середньої смуги найчастіше полюють на чирків та крижневих качок в осінньо-літній сезон. Для цього використовуються такі способи добичі як: стрільба під час перельоту пташок (як ранішньому, так і вечірньому). Це є найбільш масовий спосіб полювання, який користується особливою популярністю у новачків. При виборі часу полювання найкраще зупинитись на ранніх сутінках; стрільба качок під час їх денного відпочинку (на днівках). Такий вид полювання потребує неабиякої посидючості та уваги, тому більше підходе для досвідчених мисливців; полювання з під’їзду найбільш продуктивно, коли два мисливця; лови з човна (на озерах, водоймищах та узмор’ї). Також більше підходе для досвідчених мисливців; мисливство з чучелами або підсадними качками. Потребує ретельної підготовки, але дає гарний результат; полювання з собаками (лайками, спанієлями).
Кожен з видів ловецтва потребує різної підготовки, має свої особливості та нюанси. Тому ви можете пробувати різні види мисливства під час сезону задля пошуку найцікавішого та найпродуктивнішого для вас. Крім того, в Україні полюють на таких пташок як гуси, куликів, стрепету, куріпок, фазанів та інших. Мисливство в Україні на копитних тварин (кабанів, оленів, лосів тощо) потребує спеціальної ліцензії. Мисливці мають бути у групі з 9-12 чоловіків, яку керує єгер. Полювання відбувається у спеціальних мисливських господарствах та із дотриманням суворих правил. В залежності від того, на кого полюю група, обирається певна місцевість. Досвідчений єгер має підказати, в який час краще вирушати на лови, де розташуватися мисливцям, а також, як буде себе вести звір, коли його підстрелять, як його вислідити. Полювання на хутрових тварин (наприклад, вовків, або лисиць) здійснюється також колективно, у групах по 5-10 чоловік. Це досить важкий вид ловецтва, оскільки ці звірі вкрай обережні та мають дуже гострий нюх. Дуже важливо, наскільки досвідчений єгер очолює групу, адже саме він з’ясовує, де звірі заляжуть на днівку, аналізуючи розташування слідів. Також саме він розставляє мисливців на позиції, щоб оточити здобич з усіх боків. Також полюють на дрібних хутрових тварин: зайця, білку, куницю, борсуків. Краще ловити їх взимку, коли вони мають найкраще хутро. На білок часто полюють із собаками (лайками), які неабияк допомагають у цій справі. На цих тварин мисливці можуть виходити поодинці, не потрібно мати колективну ліцензію та йти групою.
При полюванні на зайця важливо обрати правильний час: найкраще підійде день після пороші, коли всі сліди свіжі, та здобич легко знайти. Також велику роль грає місцина, адже в густому лісі завдання мисливця істотно ускладнюється, то варто обирати рідколісся або лісостеп. Зайця-русака слід шукати не глибоко у лісі та край болота. Полювання на кабанів є дуже давнім видом мисливства в Україні. Зараз ця тварина мешкає абсолютно в усіх областях країни, тому цей вид ловецтва є дуже популярним. Гін кабанів відбувається на початку зими (в перші 2 місяці). При відстеженні важливо йти проти вітру, адже вони мають дуже гострий нюх, і можуть одразу розпізнати запах людини. Через те, що полювання на кабанів – важка справа, все частіше їх стріляють з веж, заздалегідь підготовлюючи їжу-приманку (кукурудзу). Також цікавим видом полювання на кабанів є – ловецтво із собаками. Для цього є спеціально виведені породи, основною задачею якої є піднімання стада. На жаль, такий вид мисливства є дуже небезпечним для собак, які часто гинуть від кабанів. Перед тим, як йти на полювання, треба гарно підготуватися, обрати рушницю, відповідні патрони, додаткове обладнання що може знадобитися. Якщо ви початковий мисливець, то краще звернутися за порадою до більш досвідчених мисливців, щоб уникнути помилок, які допускають початківці.
Закон України визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності юридичних і фізичних осіб у галузі мисливського господарства та полювання, забезпечує рівні права усім користувачам мисливських угідь у взаємовідносинах з органами державної влади щодо ведення мисливського господарства, організації охорони, регулювання чисельності, використання та відтворення тваринного світу.

Чотири Сезони

Зброя, набої та все для полювання. Великий асортимент товару від відомих виробників та найнижчі ціни за гарантовану якість! Акції та знижки для наших постійних клієнтів!

Контакти

  • Магазин "Чотири Cезони" та адміністрація
  • 050 376 70 79 | 032 242 24 34
  • lvivgun@gmail.com (пошта для клієнтів)
  • Україна, 79024. м. Львів, вул. Промислова, 53
  • Пн - Пт - 10:00-19:00 | Сб - 10:00-16:00 | Нд - Зачинено